onsdag 8 januari 2014

Sammanfattning av året 2013

När året startade hade jag en plan. Efter att fått ovärderlig erfarenhet av odling från odlingsåret 2012 och kunskap från bl.a. böcker och tidningar hade jag bestämt att  inte börja så för tidigt.

Därför startades min sådd av chili, paprika och äggplanta så sent som den 24 februari. Det visade sig vara helt rätt. Då blev det inte helt förvuxet inomhus.


Tomaterna såddes i slutet av mars, den 28:e visade sig de första groddarna.

Fram till dess gick allt som planerat, därefter exploderade det och jag hann inte riktigt med. Andra helgen i maj anlades min lilla pallkrage-odling med fyra stycken "land". Den 25:e sådde vi. Gurka såddes alldeles för sent den 3 juni.


Första tomaten av sorten Sungold skördades den 14 juli. Den 2 augusti skördades första chilin och första gurkan.



15 oktober planterade jag jordärtskockan Bianca i en av pallkragarna.

ATT TÄNKA PÅ TILL NÄSTA ÅR: Så i tid och plantera om i tid!
Till nästa år ska jag inte heller glömma att så luktärtor i växthuset.

Utvärdering:
Chilin Cayenne Long Slim blir det en repris på, så god och användbar.
Tomaterna hade det t.o.m. lite för varmt en period, godast i år var Sungold och Supersweet 100.
Gurka bör sås inomhus i maj! De små sorterna Iznik och Zeina var bäst i år.
Paprika är jag ju faktiskt inte så förtjust i, kanske ska prioritera bort den.
Potatis som sattes var Amandine från ICA. Inte optimalt men det fungerade.
Morötterna man sår hemma är ju så mycket godare än köpta, mer av det nästa år.
Mangold är underskattat, jag skördade av den hela säsongen. Gott och nyttigt!
Rödbeta är ett måste, skall försöka så vid flera olika tillfällen.
Löken behöver mer plats men bra och gott blev det.
Grönkålen behöver mer näring och kålnät hela säsongen, kom ihåg!
Svartkål, samma som ovan + att den är vacker.
Squash är så lätt att odla, vill ha mer än två sorter nästa år. Jag behöver bara mer användningsområden.
Sockerärt behövs det mer av, de flesta gångerna åts de upp direkt vid skördetillfället.
Brytbönan Purple Queen fick mig att återuppleva barndoms somrar. Mer brytbönor åt folket!
Borlottobönorna blev höga och behövde mer att klättra på och jag behöver läsa på lite om dem.
Bondbönor var en test, fick inte riktigt till det i matlagningen men måste försöka nästa år.

1 kommentar:

  1. Det är verligen jättebra att anteckna såtider och när det sen börjar gro, liksom sammanfatta sina erfarenheter. Önskar att jag var lika noggran. Äsch, det kommer jag ihåg, tänker jag. Jo, pyttsan!
    Vet inte hur du har använt din squash tidigare, men den är god riven i bröd när man bakar, byt ut motsvarande mängd av degspadet, till plättar, stekt i skivor på het panna några sek på varje sida med örtsalt, som zatsiki istället för gurka, småsquash kan man dessutom lägga in precis som gurka, men vår familjs superfavorit är lagom stora fyllda med lök, svamp, dill och ost. Är man inte vegetarian kan man fylla med lök och knaperstekt bacon eller kryddig förstekt köttfärs. Gratinera med ost.
    Hoppas jag kunde hitta på nåt nytt som du inte provat.

    Ha en fin kväll

    SvaraRadera